Łza Coesa

 (Złota Łza, Coes Goden Drop.


  Odmiana pochodzenia angielskiego, została otrzymana w hrabstwie Suffolk przez Servoise Coe. Drzewo formuje koronę niezbyt dużą, sklepioną, nieco zwieszającą się, nieregularną. Gałęzie dosyć grube, o ciemno brunatnej barwie kory. Oczka niezbyt duże, mocno przytwierdzone. Liście dość duże, owalne, błyszczące, o nierównej, jakby nieregularnie falistej powierzchni, ząbkowane wyraźnie. Owoc duży, owalny, ostro ścięty i wydłużony ku ogonkowi. Skóra dosyć ścisła, ślicznej złoto-żółtawej barwy, od strony słonecznej bywa czasami mniej lub więcej różowo cętkowana. Ślad blizny słabo zaznaczony.

Mięso żółte, delikatne, soczyste, słodkie i aromatyczne. Pestka duża,długa, spłaszczona,  lekko kanciasta. Dojrzewa we wrześniu. Drzewo rośnie niezbyt silnie, na mróz wrażliwe. Położenia wymaga osłoniętego, słonecznego, ziemi dobrej, pożywnej, dostatecznie wilgotnej. Lato lubi ciepłe, słoneczne , wymaga jednak wilgoci w powietrzu. W warunkach odmiennych daje owoce niesmaczne. Uważam odmianę opisaną za bardzo ceną w ogrodach tylko amatorskich i to w warunkach bardzo sprzyjających.


opis pochodzi z książki:

"Polska Pomologja" Kazimierz Brzeziński wyd. Lwów 1921