Zdjęcie ze "Szkółki Romana"
Zdjęcie ze "Szkółki Romana"

Zorza   (Zori) ('Zoria', 'Zorza północna', 'Kalwilla Polska')

 

         Stara odmiana prawdopodobnie ukraińska (rosyjska), jeszcze obecnie spotykana w południowo wschodniej części Polski (Była bardzo rozpowszechniona na Podolu i Wołyniu).  Rośnie bardzo silnie tworząc koronę kulistą, gałęzie  słabo zwisające. Drzewa odporne na mrozy, mało wrażliwe na parcha i często słabo plonujące. Wymaga gleb żyznych, głębokich.  Kwitnie średnio wcześnie, w okres owocowania wchodzi późno.  Owoce wyjątkowo piękne, duże, niekiedy ogromne, niewyrównane, żebrowane ( 5 bardzo dużych żeber między nimi małe), zielonkawożółte lub cytrynowożółte, pokryte bardzo ładnym rozmytym , prążkowanym rumieńcem. Skórka dojrzałego owocu bardzo tłusta w dotyku pachnąca.  Miąższ  biało kremowy, niekiedy z różowym odcieniem, początkowo twardy, później kruchy, kwaskowo słodki, smaczny, aromatyczny.  Owoce dojrzewają w drugiej połowie września i  listopadzie, dojrzałość spożywcza grudzień – styczeń , przechowują się (nie najlepiej) do marca. Odmiana wybitnie amatorska,  dobra do wysadzania na bardzo żyznych glebach, na podkładkach karłowych – tylko ze względu na ładne i duże owoce (  nawet do 0.5 kg ).