Zdjęcie ze "Szkółki Romana"
Zdjęcie ze "Szkółki Romana"

Landzberska

(Ros.  Rieniet landsbergskij; czes. Landsberska reneta; niem. Lands­berger Renette)

 

       Odmiana wyhodowana przez  Burchardta nad Wartą (w Gorzowie Wielkopolskim) w połowie XIX w., Rośnie silnie, tworzy dużą, szeroko rozłożystą, dość luźną koronę. Owocuje bardzo obficie, ale najczęściej przemien­nie. Owoce duże lub średnie. Skórka gładka, czasem tłusta, nieco błyszcząca, zielonkawożółta, dość często ze słabym, pomarańczowym lub pomarańczowo-karminowym rumieńcem. Owoce bardzo smaczne gdy dojrzałe, winkowato artomatyczne, deserowe, nadają się także na przetwory, głównie na soki i wina. Owoce małe są niesmaczne.

Zdjęcie ze "Szkółki Romana"
Zdjęcie ze "Szkółki Romana"