Kronselska

(Transparente de Croncels, Oliwka Kronselska)

 

        Odmiana pochodzenia francuskiego, wyhodowana z nasion odmiany 'Aporta' w 1869 roku. Drzewo rośnie silnie, tworzy koronę kulistą, luźną. Jest wytrzymałe na mróz, odporne na zarazę ogniową, podatne na parcha jabłoni i mączniaka. W okres owocowania wchodzi wcześnie, owocuje przemiennie. Wymaga dobrych gleb i ciepłych stanowisk. Owoce są średniej wielkości i duże, kształtne, kuliste. Skórka cienka, nieco tłustawa, woskowożółta, błyszcząca, a od strony nasłonecznionej pokryta słabym, pomarańczowym rumieńcem. Miąższ kremowy, gruboziarnisty, kruchy, soczysty, delikatny, aromatyczny, bardzo smaczny. Owoce dojrzewają niezbyt równomiernie od połowy września do połowy października. Można je przechować do listopada. Odmiana deserowa.