Koksa Pomarańczowa


(Cox 's orange pipin)

            Odmiana angielska, znana już w XIX wieku. Drzewo początkowo rośnie dość silnie, potem w miarę wzrastania plonów jego wzrost maleje. Dość wcześnie wchodzi w owocowanie. Owocuje umiarkowanie. Wymaga gleby żyznej, dostatecznie wilgotnej. Drzewa są wrażliwe na mróz, ale dość odporne na parch. Owoce są średniej wielkości. Skórka gruba, sucha, matowa, zielona z żółtawym odcieniem, pokryta miedziano-pomarańczowym rumieńcem, z licznymi paskami i smużkami. Miąższ wybitnie smaczny, kremowo-zielony, kruchy, drobnoziarnisty, soczysty, aromatyczny, z gruszkowym posmakiem. Dojrzałość zbiorcza: koniec września przechowywanie: w zwykłej przechowalni do listopada; w chłodni do marca. Zapylacze: Reneta Złota, Boiken, James Grieve, Jonatan, Spartan