Glogierówka

(Pepinka litewska, Litauer Pepping, Rigaer Taubenapfel, Taubenapfel)(Litwa 1850).

 

            Odmiana pochodząca z krajów nadbałtyckich. rośnie słabo, drzewa o krzywych pniach, niekształtnej zagęszczającej się koronie i zwisłych gałęziach. Wegetację rozpoczyna wcześnie i wcześnie ją kończy. kwitnie średnio-wcześnie. Zapylacze: "Antonówka Zwykła", "Charłamowskie". W owocowanie wchodzi wcześnie i owocuje bardzo obficie, lecz co drugi rok. dojrzałość zbiorczą osiągają owoce w pierwszej połowie września i przetrzymane za długo na drzewie gwałtownie osypują się. Glogierówka nie jest odmianą całkowicie odporną na mróz- pnie jej i rozgałęzienia bardzo łatwo ulegają uszkodzeniom zgorzelinowym. Drzewa niewielkie krótkowieczne. owoce bardzo łatwo porażane są przez parcha. Natomiast ciecze grzybobójcze łatwo oparzają skórkę. Owoce: małe lub jajowato wydłużone, kształtne, gładkie śliczne jabłuszko. Skórka cienka, jasno-zielonkawa, lekko tłusta. rumieniec rozmyty, różowoczerwony. Miąższ biały, bardzo delikatny, soczysty, lekko kwaskowaty. Owoce znoszą źle transport. glogierówka ze względu na jej wielką płodność może być polecana do ogródków działkowych

  

Moje wrażenia: wykwintne jabłko o trudnym do sprecyzowania aromatycznym smaku, słodko winkowate, deserowe, rozpływające, jeśli dojrzałe miękkie , soczyste.

Zdjęcie ze "Szkółki Romana"
Zdjęcie ze "Szkółki Romana"