Bergamota Złocista

 

                                            (Bergamotte Doree)

 

 

        Owoce rodzi małe, kulisto-bergamowate, spłaszczone, żółte z rumieńcem purpurowym, zanikającym w trakcie dojrzewania. wtedy w całych owocach występuje ordzawienie złociste. Mięsiwo jest jędrne, soczyste, rozpływające się, słodko-winkowate, orzeźwiające z posmakiem ananasowo-bergamotowym. Owoce od wiatru nie opadają. Zbiór następuje późno. Dojrzewa w październiku i trwa kilka tygodni. Przewozy owoce znoszą znakomicie , wyborne na kompoty. drzewo jest duże, kopiasto-stożkowate, trwałe, zdrowe i wytrzymałe. Owocuje wcześnie, obficie, w gronach po kilka owoców i corocznie. Przycinania nie znosi. Szczepy w szkółkach wymagają przeszczepiania na grubo-pniste. Ze względu na smakowitość owoców zasługuje na rozpowszechnienie.