Wniebowzięcia
l. Beurré de l'assomption (André Leroy, Dictionnaire de Pomologie, No. 160).
2. Beurré de l'assomption (Pomologie de la France No. 166).
3. Mariae Himmelfahrts-Birn (Oberdieck, Illustrirtes Handbuch der Obstkunde No. 676).
4. Buerré de l'assomption (R. Hogg, the fruit Manual, 1875, S. 390).
5. Himmelfahrts-Birn (Lauche, Handbuch des Obstbaues, No. 83. S. 320).
Owoce średnie lub duże, piramidalnej budowy, faliste na powierzchni. Skóra, cytryna-żółty, pokryte łatkami i ordzawieniami. Przetchlinki, duże, otwarte. Ogonek, krótki i mocny, ukośnie osadzony w okrągłym zagłębieniu. Miąższ, biały, maślany, w pół rozpływający się, soczysty, z bogatym, winnym muszkatowym aromatem. Wczesnym grusza, dojrzałe w drugim i trzecim tygodniu sierpnia. Odmiana znaleziona przez M. Rouille de Beauchamp, z Goupillère koło Nantes , po raz pierwszy owocowała w 1863 roku.