Trewinka (Trewówka)

 

                   (Precoce de Trevoux, Fruhe von Trevoux)

 

          Pochodzi z Francji. Wyhodowana została przez znanego hodowcę Treyve w miejscowości Trevoux. Rozpowszechniona jest w Europie dość szeroko. Wzrost posiada silny, tworzy korony wyniosłe, luźnej budowy, nieco podobne do Faworytki. Kwitnie średnio wcześnie, długo. Kwiaty są odporne na przymrozki i słoty. Dobrymi zapylaczami są: Bera Hardy, Bera Boska, Dobra Ludwika, Bera Williamsa. W okres owocowania wchodzi wcześnie i owocuje corocznie. Owoce na jesieni dość łatwo opadają, zwłaszcza w czasie silnego wiatru. Dojrzewa sierpień-wrzesień. Przechowuje się krótko, na struposza odporna. Na ogół na glebę jest niewybredna, udaje się zarówno na piaszczystej jak i gliniastej. Owoc duży lub średniej wielkości w kształcie podobnym do Faworytki, w górze i u dołu spłaszczony, od góry nieco zwężony. Skórka zielonkawo-żółta , przy dojrzeniu jasno żółta, na stronie nasłonecznionej z żywoczerwonym rumieńcem, punktowana i paskowana. Przy szypułce pojawia się zawsze brązowe ordzewienie. Miąższ czysto biały, rozpływający się, bardzo soczysty, winkowato-słodki, korzenny, smaczny. Owoc wykształca się dość jednolicie i daje mało III wyboru. Na transport odporny dzięki swej mocnej i twardej skórce. Nie przechowuje się dłużej niż dwa, trzy tygodnie, zachowuje jednak do końca dużą soczystość i dobry smak. Owoc deserowy. Odmiana ta nadaje się do ogródków działkowych i przydomowych jako drzewo karłowe lub krzaczaste i niskopienne na średnio silnych podkładkach. Polecana również do dużych sadów produkcyjnych. poważną wadą jest szybkie przejrzewanie owoców i niedostateczna mrozoodporność