Pstrągówka

     

       (Pstrągówka Jesienna)

 

                    Pstrągówka (Pstrągówka Jesienna) – niemiecka odmiana o niezbyt dużych (90–140 g), ale kształtnych, zielonkawożółtych owocach posiadających dość duży, intensywny, czerwony rumieniec i charakterystyczne przetchlinki – jasnoszare z ciemnoczerwoną obwódką (jak plamki na skórze pstrąga). Miąższ owoców kremowy, soczysty, drobnoziarnisty, słodki i smaczny. Szypułka cienka, o długości 20–25 mm. Kielich średniej wielkości, półotwarty. Owoce dojrzewają w pierwszej dekadzie października. Do zjedzenia nadają się po 2–3 tygodniach. W chłodni mogą poleżeć do końca lutego. Drzewa charakteryzują się umiarkowanie silnym wzrostem. Tworzą luźne, stożkowate korony z dość sztywnymi gałęziami i licznymi krótkopędami. Zaczynają owocować średnio wcześnie, dając stosunkowo regularnie obfite plony. Przy zbyt silnym owocowaniu rodzą niedostatecznie wyrośnięte owoce. Są wytrzymałe na mróz i średnio podatne na parcha.