Patawinka

    

                ( Nouveau Poiteau, Neue Poiteau )

 

          Odmiana otrzymana z siewu w 1827 r. przez Van Mons'a. drzewo rośnie silnie, rozgałęzia się dobrze, formuje koronę stożkową, dość regularną, w późniejszym wieku gałęzie zwiesza. Skórka cienka matowo-zielona, szorstka, usiana licznymi punktami płowymi, i plamkami rdzy, szczególnie od strony oświetlonej. Owoc duży formy gruszkowatej, podłużnie owalny, kabłąkowaty, ścięty od kielicha i szypułki, nieregularny, guzowaty. Miąższ biały, przy gnieździe nasiennym nieco zielonkawy, rozpływający się prawie zupełnie, pozbawiony kamieni, nadzwyczaj smaczny, do suszenia, marmolad, jako dodatek do borówek, na kompoty i do pieczenia doskonała. Dojrzewa w końcu października, listopadzie. Drzewo zdrowe rodzi często i obficie, udaje się także na piaskach, na mróz dość wytrzymałe. Na pigwie nadaje się na wszystkie formy. Od grzybka nie cierpi.