Jedwabnica

                    

          Odmiana handlowa. Owoce średnie lub duży, stożkowe, gruszkowato wydłużone o ogonkach długich zagiętych łukowato. Skórka gładka, zielonkawo złoto żółta od strony słonecznej z rumieńcem zanikającym podczas dojrzewania, z połyskiem jedwabistym. Miąższ jędrny, słodki i silnie aromatyczny. Owoc dojrzewa w w początku sierpnia nadaje się znakomicie do suszenia. Owoce nie opadają od wiatru, zbiór przed zżółknięciem skórki. Przetrzymane za długo na drzewie stają się mączyste i niesmaczne, dobrze znoszą transport.  Drzewo jest średnie, stożkowo-kuliste, o gałęziach zwieszonych, bardzo płodne, na mróz wytrzymałe, na glebę niewybredne, od grzybka  cierpi na drzewach zaniedbanych. Owocuje wcześnie obficie i corocznie. W czasach dawnych każda dobra gospodyni susz przyrządzała z niej na zimę na napar smakowity do picia jak herbatę. Nadaje się do obsadzania dróg.