Duanna Czerwona

 

                                   (Doyenne Rouge, Doyenne d'Hivier)

 

 

        Owoce ma słodkie, kulisto-okrągłe lub bergamotowe, żółte z rumieńcem czerwonym, ordzawione żółtawo lub szarawo. Mięsiwo ma delikatne soczyste, słodko winkowate z posmakiem bergamotowo-ananasowym, orzeźwiające. Zbiór bywa późny. Dojrzewanie następuje w październiku i listopadzie. W chłodni dają się przechować przez kilka tygodni . Od transportu nie cierpią, wyborne na kompoty. Drzewo wyrasta duże, kulisto-rozłożyste, zwarte, zdrowe i wytrzymałe. Korony są zagęszczone, potrzebują przerzedzenia co kilka lat. Gałęzie młode obrastają gęsto gałązeczkami ciernistymi. Liście są drobnawe, okrągławe pod spodem szarawe. Przycinania za krótkiego nie znosi. Przy złym przycinaniu nie owocuje. Potrzebuje przeszczepiania na odmianach grubo-pnistych. Ze względu na smaczny i trwały owoc zasługuje na uwagę.