Dobra Szara (Maślaczka)

 

  ( Gute Grane, Belle Gabrielle, Holendische Sommerdechansbirne , Grise Bonne)

 

 

           Odmiana bardzo stara nieznanego pochodzenia, prawdopodobnie francuska. Drzewo rośnie silnie, tworząc koronę wyniosłą, w młodości stożkową, później rozłożystą, nawet dolne gałęzie zwiesza. W owocowanie wchodzi bardzo późno. Drzewo wytrzymałe na mróz, odporne na parch, na pigwie rośnie słabo, nie znosi przycinania (przycinane nie owocują przez kilka lat). Owoc średni lub więcej niż średni. Skórka grubawa, ścisła, szorstka, zielono-szara, ordzewiona. Miąższ  biały, kruchy, dość delikatny, winno-słodki, bardzo smaczny, korzenny, soczysty, przy komorze nasiennej nieco kamienisty. Dojrzewa we wrześniu, i powinna zostawać na drzewie do samego dojrzenia. Trwa przez ostatnie 20 dni września.