Joanna D'arc

 

                     Odmiana otrzymana w Rouen przez Sanniera z zapylenia Beurre Clairgeau przez Beurre Amande. W handlu znaną jest od roku 1891, mało rozpowszechniona. Drzewo rośnie dobrze, formuje ładne, luźne, stożkowe korony, o pędach ciemnych, prostych, sztywnych. Liście średniej wielkości, eliptyczne, drobno na krajach ząbkowane, na dość krótkich ogonkach osadzone. Pączki kwiatowe ciemno-brązowe, tępo jajowate, gładkie. Kwitnie bukietami po 6-9 kwiatów Owoce bywają wielkości średniej lub dużej, czasem nawet wielkie, formy gruszkowatej zazwyczaj w budowie niesymetryczne. kielich osadzony w mniejszym lub większym dołku, dość szczupły prawie rozwarty. Ogonek tęgi, krótki, ciemno zabarwiony osadzony na szczycie owocu w płytkim prawie nieznacznym zagłębieniu. skórka ścisła lecz cienka, zielona w dojrzewaniu zielono-żółta lub żółta, pokryta z rzadka rdzawymi centkami,  które na stronie słonecznej owocu występują gęściej, nieraz w formie plamek, kresek, żyłek. Najsilniejsze ordzewienie występuje przy nasadzie szypułki owocu. Miąższ znakomity w smaku, rozpływający się, soczysty, słodki, mile kwaskowaty, kamieni pozbawiony, przyjemnie aromatyczny. Bardzo cenny owoc deserowy, dojrzewający z końcem listopada i początkiem grudnia. Drzewo rozgałęzia się słabo, przy tym dolne pączki często zamierają, należy więc przewodniki ciąć krótko. Zbierać między 15 a 20 października. Odmiana ta uprawiana na otwartym powietrzu jest bez wartości, ponieważ owoce pękają na drzewie i gniją.  Rośnie dobrze na pigwie i na takiej podkładce uprawiana być musi.