Bergamota Czerwona Jesienna

 

                        ( Bergamote Rouge, Rote Bergamote )

       

               Odmiana nieznanego pochodzenia, zdaniem niektórych pomologów uprawiana już w starożytnym Rzymie. W Polsce dawniej należała do doboru i była szeroko uprawiana. Drzewo rośnie początkowo silnie, później słabiej. Tworzy koronę rzadką, wzniesioną, odwrotnie stożkowatą. W okres owocowania wchodzi średnio późno (ok. 8 roku), owocuje obficie, częściowo przemiennie. Na mróz średnio wytrzymałe, na parch więcej niż średnio wrażliwe.Owoce małe lub średniej wielkości, o rozmiarach 40X50 mm Owoc i ciężarze 40-80 g, kuliste lub kuliste spłaszczone. Skórka szorstka, zielonożółta, usiana rdzawymi punktami, ze słabym, mato­wym, rozmytym rumieńcem. Szypułka długa, dość gruba, wygięta. Zagłębienie szypułkowe płytkie i niezbyt szerokie. Kielich otwarty. Zagłębienie kielichowe głębokie i szerokie. Miąższ biały lub różowo-biały, gruboziarnisty, dość soczysty, o delikatnym zapachu, winno-słodki, smaczny. Owoce zbiera się najczęściej w połowie września. Przechowują się do 4 tygodni.