Bera Ulmska

                                                     

                                                                 (Beurre d'Ulm)

 

          Odmiana pochodzenia niemieckiego. Rośnie bardzo silnie . W szkółce daje proste grube pędy i dlatego często stosowana jest na przewodnie. drzewo tworzy ładne, prawidłowe, szeroko-stożkowe korony ze zwisającymi w późniejszym wieku gałęziami. Wegetację i kwitnienie zaczyna wcześnie. W okres owocowania wchodzi dość wcześnie i owocuje corocznie umiarkowanie obficie. Dojrzewa we wrześniu i październiku. Owoców nie można przetrzymywać, lęgna się od środka. Drzewo na mróz dość odporne, od parcha nie cierpi. Owoce łatwo opadają. Owoc średniej wielkości , okrągławy. Skórka żółta z czerwono-brunatnym rumieńcem, który w czasie dojrzewania staje się żywszy. Miąższ żółtawo-biały, soczysty, dość gruboziarnisty, na pół rozpływający się słodki, z korzennym aromatem, wokół gniazda kamienisty.