Bera Diela (Maślaczka Diela)

 

                    ( Beurre Diel , Beurre Magnifique)

 

        Owoc duży lub bardzo duży, żółty, grubo stożkowy lub owalny, dobry. Dojrzewa w drugiej połowie listopada i początkach grudnia. Zbierać ok. 10-tego października. Drzewo rośnie silnie, ale nieregularnie, gałęzie zwiesza, bardzo płodne. Na mróz w młodości czułe, później dość wytrzymałe, od grzybka cierpi , mało. Do polecenia tylko jako  karłowe ma pigwie, w ciepłej ziemi i osłoniętym miejscu. Z drzew piennych w mokre lata owoc jest niewyrośnięty i źle dojrzewający. Odmiana ta u nas zdaje się więcej cierpieć od nadmiaru wody niż od braku ciepła, toteż w wilgotniejszych okolicach kraju nadaje się głównie tylko do hodowli w szpalerze. Przy odpowiedniej hodowli bardzo dobra odmiana handlowa.