Ażylka

                 (Besi de St.Agil.)

 

        Odmianę tę otrzymano we Francji w ST. Agil. Stamtąd przedostała się do Niemiec, gdzie nazwano ją Butterbirne von Alexander Lukas, gdyż podobna jest łudząco do gruszki Dr. Lukas na podstawie katalogów tamtejszych u nas spolszczono i rozpowszechniono ją pod nazwą Lukasówki. Owoce ma duże okazałe, gruszkowato-wydłużone, gładkie o ogonkach długich, prostych, grubych, cytrynowo-żółte. Mięsiwo ma jędrne, soczyste, słodko-winkowate z lekkim posmakiem muszkatowym. Od wiatrów nie opada. W latach niektórych trzymają się świetnie aż do wiosny. Dojrzewanie owoców zaczyna się w grudniu, styczniu. W celu opóźnienia dojrzewania należy piwnicę oziębiać i przewietrzać, przewozy dalekie znoszą doskonale. Jako owoc pierwszorzędne , deserowe. drzewo średnie, stożkowo-kuliste, o gałęziach mocnych, powyginanych pędach grubych, zdrowe i wytrzymałe. Owocuje zwykle wcześnie, obficie i corocznie. Z Pigwą zrasta się miernie wymaga pośredniej.