Aurora

 

             Odmiana amerykańska wyselekcjonowana w 1950r. w Stacji Doświadczalnej Geneva z mieszańców Margueritte Marillat i Bonkrety Wiliamsa. Drzewo rośnie silnie. Korony tworzy początkowo stożkowate, później rozłożyste. Gałęzie średniej grubości, wygięte i pokryte krótkopędami. Pędy jednoroczne wiśniowo-oliwkowe, raczej cienkie, przeważnie wygięte, bardzo często zakończone pąkami kwiatowymi. W okres owocowania wchodzi średnio wcześnie, owocuje przeważnie umiarkowanie i dosyć regularnie. Na mróz mniej wrażliwa niż Bonkreta Williamsa. Na pigwie rośnie dobrze. Kwitnie średnio wcześnie. Owoc średniej wielkości lub duży, jajowato-gruszkowaty, z przewężeniem przy szypułce, nieco guzowany. Skórka dość gruba jasnożółta, błyszcząca, nieco chropowata z powodu ordzewienia, przeważnie bez rumieńca. Przetchlinki bardzo małe, różnego kształtu, przeważnie okrągłe. Szypułka średniej długości 25-30mm, dość gruba, u góry poszerzona, u dołu bywa mięsista. Zagłębienie szypułkowe bardzo wąskie, często zupełnie go brak. Część owoców bywa z klukiem. Kielich średnio duży, półotwarty, działki kielicha średniej długości, spiczaste, dość sztywne. Zagłębienie kielichowe średniej głębokości, dość szerokie, nieregularne, lekko pofałdowane. Miąższ biało kremowy , drobnoziarnisty, dość ścisły, soczysty, aromatyczny, korzenny, słodki, delikatnie winkowaty, bardzo smaczny. Gniazdo nasienne raczej małe, wykształcone, jajowate, tępo spiczaste, raczej płaskie, niektóre z ostrogą, ciemnobrązowe. Owoce należy zbierać przeważnie pod koniec pierwszej dekady września, przechowują się dwa, trzy tygodnie. Drzewa trochę mało plenne.